Disse verktøyene er geniale å ha når du pusser opp

Våren er høytid for små og store oppussingsprosjekter i hus og hage. Uansett om du tar sikte på å utføre småarbeid eller tar fatt på større prosjekter, er det avgjørende å ha riktig utstyr på plass. Men hvilket verktøy bør du velge? Her får du en oversikt over de viktigste, og hvorfor disse verktøyene er geniale å ha når du pusser opp.

Læring og mestringsfølelse er en viktig drivkraft underveis i oppussingsprosjekter i hjemmet. Og verktøyene du har til rådighet vil være avgjørende for at prosjektet gjennomføres på en gunstig og effektiv måte. Men hvilke verktøy bør man velge? Her er noen gode råd til utstyr som alltid gjør nytte av seg, både ved små og større oppussingsprosjekter.

Å komme i gang

Verneutstyr: Sikkerhet bør alltid komme først, spesielt når du jobber med skarpe maskiner og utstyr. Sikkerhetssettet bør bestå av hansker, vernebriller, støvmaske og hørselvern. I tillegg bør du vurdere gode vernestøvler ved større oppussingsprosjekter.  

Verktøykasse: Oppussingsprosjekter innebærer også en del enkle småjobber og etterarbeid, og da er det viktig å ha en enkel og mest mulig komplett verktøykasse. Denne bør bestå av hammer, skrutrekker, skiftenøkkel, tang, smådrill, målband og vater, tapetkniv, sandpapir, vinkelmåler, håndsag, skruer, spikere og plugger, samt blyanter.

Trappestige: Helt essensielt ved oppussing, både inne og utendørs. Disse har innebygget plattform i toppen av stigen, noe som gjør at den er sikker og stabil. Kan klappes sammen ved forflytning på arbeidsplassen eller ved lagring.

Arbeidsbord: Helt avgjørende for å holde oversikt over utstyr og som arbeidsområde. Arbeidsbord kan fås kjøpt, eventuelt kan man ta i bruk et gammelt kjøkkenbord eller provisoriske plater.

Til detaljarbeid

Male- og sparklesett: Du kan enten velge å sette sammen sett eller kjøpe disse i pakkesett. Et godt minimumsett kan bestå av pensler (smale og brede), jallapensler, sparkel, sandpapir, rørepinne, stor og liten rull, malingsbøtte eller rullebrett, maskeringstape, dekkepapp eller teppe. I tillegg kan du vurdere å inkludere fugepistol, lim og akryl på patroner.

Måleutstyr: Vater (60-90 cm), meterstokk, målebånd, vinkel og blyant

Skrueautomat: Også kjent som gips-automat. En skruautomat gjør det mye lettere å installere gipsplater og kan være tidsbesparende når du pusser opp større rom eller har ved enda større oppussingsprosjekter. Den er enkelt å ta i bruk, her setter du den korrekte dybden på skruehodet, presser maskinen mot veggen og trykker på avtrekkeren. Automaten stopper automatisk stoppe når skruen er på plass i veggen i riktig dybde.

Drill: En god bore- og skrumaskin er helt uunnværlig, og kanskje det aller viktigste elektroverktøyet. Disse kommer som oftest med 12V eller 18V ladbar batteri og bits- og borsett.

Spesialutstyr for spesifikke tilpasninger

Stikksag: Anses av mange å være den fremste universalsaga. Med denne kan du sage detaljert, i lange strekk og de fleste materialer. Kommer som oftest med 12V og 18V ladbar batteri. 

Sirkelsag: Når du skal i gang med et byggeprosjekt, er det sjelden at du får levert ut plater og planker med eksakte mål som du trenger. Den smidigste problemløseren her vil være en sirkelsag. Verktøyet gir deg ikke bare muligheten til å kappe nøyaktige mål, men åpner også opp en hel verden av kreative løsninger og småprosjekter. Sirkelsag fås både i batteri og ledning.

Vinkelsliper: Er i likhet med sirkelsagen et verktøy som kan tilpasses ulike materialer. Verktøyet gir deg større valgmuligheter når det gjelder materialvalg i oppussingsprosjektet, siden denne kan kutte og slipe materialer som stål, metall og stein.

Multimaskin: Dette er et smart og flerfunksjonelt verktøy med utallige bruksområder innen interiør, reparasjon og vedlikehold. Maskinen kan kutte, pusse, slipe og polere de fleste typer materialer.

Småarbeid eller større prosjekter – vi håper denne artikkelen har gitt deg en god oversikt over hvorfor disse verktøyene er geniale å ha når du pusser opp.

Og husk, det lønner seg ikke alltid å gjøre jobben selv. Du kan lese hvorfor det å bruke fagfolk er viktig, her. Du kan også brukte anbudstjenester som for eksempel mittanbud.no, om du ikke er veldig handy.