Boligstylingen du kan gjøre selv

Boligstyling har mye å si for både prisantydning og salgspris. Mange velger å bruke boligstylist, men det er fullt mulig å gjøre boligen klar til visning på egenhånd. Her får du tips til boligstylingen du kan gjøre selv.

 Foto: GettyImages

Når det gjelder boliginnredning er nøkkelen å skape en god atmosfære. Ha i bakhodet at potensielle kjøpere ønsker å få «godfølelsen» når de er på visning. I tillegg er det viktig at de kan se for seg livet sitt i boligen.   

Bad, kjøkken og soverom

Et godt første tips er derfor å tenke at du skal tydeliggjøre formålet med de forskjellige rommene. Spesielt rom som bad, kjøkken og soverom. Skap spa-stemning på badet med håndklær i matchende farge brettet i en stabel. Kjøp inn en pen såpe, og tenn noen duftlys. Pynt også gjerne med en plante eller blomst. Sørg for at soverommet innbyr til avslapping med en redd opp seng med puter og tepper. Plasser en leselampe og en bok på nattbordet.

Få det til å fremstå som at det lages masse spennende mat på kjøkkenet, og at det er en samlende og sosial del av boligen. Kokebøker, friske urter og kanskje et skjærebrett med noe fargerike grønnsaker setter stemningen. Men rydd unna store kjøkkenmaskiner.

Førsteinntrykket

Sett deg selv i skoene til de som kommer på visning. Det første man ser er uteområdet og inngangspartiet. Deretter går de inn i gangen og er klare for resten av inntrykkene. Denne “kundereisen” bør være smertefri og inspirere til å ta resten av boligen i nærmere øyesyn. Om du bor i leilighet i borettslag eller i enebolig med egen hage – rydd uansett uteplassen, klipp plenen, rett opp mangler på gjerder og dør. Sett gjerne ut en blomst.

Mange har også sko i ulike utgaver stående i gangen. Rydd dem bort. Ingen trenger å se personlige klesplagg i gangen som forhåpentligvis skal bli deres, spesielt ikke brukte sko.

Foto: Mestergrønn

Elektronikk og ledninger

Forsøk å fjerne all unødvendig elektronikk som er plugget i ulike stikk-kontakter, om det ikke er lys eller TV. Dette kan fort oppleves som rot. Rydd ledninger og elektronikk inn i skap eller tilsvarende oppbevaringsfasiliteter. Fjernkontroller bør heller ikke å ligge fremme på bordet, ingen skal se TV på visning.

Personlige eiendeler

Jo flere personlige eiendeler du fjerner, jo nærmere er du en visningsklar bolig. Det eneste fristedet ditt er boden. Fjern jakker, fjern sko, fjern mat fra kjøkkenbenk, deodoranter fra badet, personlige ting fra nattbordet. Ikke stapp alt inn i klesskapet, spesielt ikke hvis klesskapet er fastmontert, da kan interessentene plutselig åpne døren og lett bli overrumplet.

Pynt

En tommelfingerregel er at den eneste pynten som er lov, er de som øker romfølelse, hever kvaliteten eller står i stil med annet møblement. Tenk hotellrom, ikke pynt mer enn hva du forventer å finne på et fire stjerners hotellrom. Pyntegjenstander er subjektiv smak, så være forsiktig med hva du setter frem. Potensielle kjøpere skal kunne se for seg sin pynt i boligen.   

Bort med det overflødige

Mange boliger er overmøblert, og det stjeler både romfølelse og forestillingsevne for potensielle kjøpere. Fjern mest mulig av unødvendige møbler og nips. Vær selektiv med hvilke ting du beholder i boligen. Resten av tingene kan settes i boder og på loft eller i selvbetjeningslager inntil boligen er solgt.

Sist men hvert fall ikke minst – tenk på målgruppen!

Spør megler hvilken målgruppe det er sannsynlig at boligen passer for. Er målgruppen barnefamilier kan det lønne seg å innrede gjesterommet som barnerom, eller å sette frem leker og småsykler i hagen eller bakgården. Er målgruppen yngre førstegangskjøpere kan du kanskje ta deg mer frihet med stylingen.

Skal du selge bolig, håper vi at disse tipsene inspirerte deg til å tenke at boligstylingen er noe du kan gjøre selv..