Grep som øker verdien på din bolig

Flere eldre boliger er bygd med hensyn til andre behov enn de vi har i dag. Det kan derfor være lurt å modernisere boligen din for å øke verdien. Dette kan gjøres ved både store og små oppgraderinger i planløsningen og på standard.

Moderniser kjøkken og bad på budsjett
Noe som kan løfte en hver leilighet er et oppgradert kjøkken og bad, men dette er ofte svært dyrt og tar tid. Men, det er mulig å modernisere uten å bytte ut alt og betale dyre dommer. Ønsker du en billig og lett oppgradering kan du for eksempel bytte ut fronter på kjøkkenet, men beholde innredningen. En annen løsning er å enten male frontene på kjøkkenet eller legge på kontaktplast på fronter og benkeplaten. På denne måten får du et freshere kjøkken, men det tømmer ikke lommeboken.

Disse løsningene finnes også for bad, du kan både kjøpe selvklebende fliser eller maling til fliser, samt bytte ut badeinnredning til noe litt mer lukrativt. Og vipps, så har du modernisert leiligheten til å se litt bedre ut!

Sett opp lettvegg
Å bygge lettvegg uten bæring og store inngrep i boligens konstruksjon er ingen stor oppgave om du er middels handy. Det eneste du trenger ved siden av materialene er en god plan og tegning av konstruksjonen, og helt vanlig verktøy som de fleste har i hjemmet.

Har du plass nok, kan du til og med bygge veggen liggende på gulvet først. Det er enklere å reise den når den er klar, holde den på plass med kiler mot tak og sidevegger og justere til før den festes – enn å gjøre alt av forarbeid mens veggen er oppreist. Husk å måle opp slik at veggen er 1 cm kortere enn avstanden til veggen og 2 cm lavere enn takhøyden – da får du god plass til å isolere og tette skikkelig. Det finnes flere forklaringsvideoer av dette på nettet.

Men husk å få større endringer godkjent for varig opphold
For å få et rom godkjent for varig opphold er det noen krav som stilles. Du må blant annet ha en takhøyde på minimum 2,2 meter.

Man må også ha tilstrekkelig ventilasjon i alle rom, da spesielt soverom og bad og tilfredsstillende mengde med dagslys og utsyn. I tillegg kan det være krav om størrelse på vindu og brystning dersom dette må være en alternativ rømningsvei. Og husk, radonnivået må være på under 200Bq/m3.

Utover dette kan det komme løpende krav dersom ombyggingen er større. Da kan en god idé være å sjekke siste teknisk forskrift, slik at du vet at du gjør alt i henhold til gjeldende forskrifter og regler. Hvis du i fremtiden skal selge boligen, må dette dokumenteres.